Innehåll
1. Vad är en rapport?
Olika typer av rapporter och deras egenskaper. Översikt över arbetsmetoder och kursen.
2. Användarna viktig resurs Hur rapporternas användare fungerar. Vad som händer i användarens hjärna. Hur man analyserar användarnas behov av information och förmåga att ta emot den.
3. Arbeta rationellt Hur man lägger upp arbetet med rapporten: planerar och organiserar, samlar in och bearbetar samt formulerar och producerar materialet. Skillnad mellan ämnesstruktur och användarstruktur, insamlings- och resultatstruktur. Hur man skissar rapporten tidigt i arbetet. Hur man funktionsprovar rapporten. Metoder att distribuera rapporten som underlättar för användarna.
4. Visualiseringar effektiva Olika typer av bilder och hur de fungerar. Fotografier, teckningar, diagram och textvisualiseringar. Utformning av bilder. Text i bilder. Markeringar i bild. Funktionell användning av färg. Presentation av siffervärden.
5. Lättbegripligt språk Textens för- och nackdelar. Hur text fungerar och byggs upp. Ordval, viktiga textdelar. Effektiva strukturer. Anpassning av tempot. Textstycket som byggblock och bindeled som skapar sammanhang. Att redigera text. Från tanketext till redigerad text. Bildtexter. Punktuppställningar. Titlar, rubriker.
6. Effektiva dokument Utformning av effektiva dokument. Nivåindelning som minskar lästiden. Hur man gör det lättare att hitta i materialet. Tydligt signalerad struktur. Grafiska uttrycksmedel som förtydligar. Titelsida med "varudeklaration". Olika typer av sökhjälpmedel.
7. Standardrapporter Typer av flergångsmaterial och metoder att ta fram sådant material. Formulär, mallar och standardrapporter. Moduler och komponenter. Nyckelord: lätt, snabbt och korrekt – både för den som tar fram rapporten och för den som ska använda den. Vad som kan standardiseras i olika typer av rapporter.
8. Returinformation Metoder att förbättra dialogen mellan författare och användare i startfasen, under utarbetandet av rapporten och efter dess publicering. Beställning och precisering av uppdrag. Hjälpsam referensgrupp. Funktionella remisser. Mottagningskvitto, förslagslista. Få det viktigaste uppmärksammat. Seminarier, fackkonferenser, presskontakter. Bearbetning av gjorda erfarenheter.
9. Övningar Konkreta övningar till de olika kapitlen, med lösningsförslag. Övningsuppgifterna är hämtade från många olika ämnesområden men utformade så att de kan lösas utan ämnesspecifika förkunskaper.
Sammanfattningar På kursskivan finns också sammanfattningar (i form av PDF) av de olika kapitlen med sådant material som man kan tänkas vilja studera närmare eller ha tillgängligt när man arbetar med sin rapport.
Mer om tekniska rapporter
Generellt om rapporten som arbetsverktyg